Ledomati

//Ledomati

Ledomati

Do prije koju godinu mikrovalne su pećnice bile rijetkost u hrvatskim kućanstvima. No, ubrzan ritam života i svođenje pripravljanja ručka na brzu pripremu podgrijavanjem ili otapanjem zamrznute “spize” učinilo je da je mikrovalna pećnica u kuhinjama postala gotovo standardna oprema.

Klima-uređaji su, također, postali nužan dio “aparature”. Već godinama bilježe se sve toplija ljeta, vrućine sve snažnije utječu na zdravlje, i evo – baš ovih dana, kad su vrućine dosegle doslovno nezabilježene razine, može se reći da su i klima-uređaji postali nešto bez čega se ne može normalno živjeti.
Ubrzo bi još jedan kućanski aparat, još uvijek “rijedak gost” u hrvatskim kućanstvima, mogao postati standardna oprema – ledomat za kućnu upotrebu.

Donedavno su sve potrebe za osvježenjem smrznutom vodom zadovoljavale plastične posudice stalno obnavljanog sadržaja, ili pak posebno dizajnirane plastične vrećice za jednokratnu upotrebu u koje se voda ulijevala i zamrzavala.

No, promijenila su se i vremena i običaji – visoke temperature traže češće osvježenje hladnim pićem – s ledom, naravno – s tim što led više nije tek obični, u kockicama, nego različita pića i različiti ukusi traže led različitih veličina, od mrvljenog pa dalje.

Još prošle godine u prodavaonicama je bilo teško uopće pronaći ledomat za kućnu upotrebu, a pogotovo kvalitetan. Sve se svodilo na jedan do dva modela proizvedena u Kini, manje poznatih ili posve nepoznatih etiketa, cijene oko 1000 kuna. No, sve što bi došlo u trgovine brzo se i prodavalo, pa su trgovci, poštujući zakone tržišta, ovu godinu dočekali spremniji, s boljom, proširenom ponudom.

Dostupni po cijenama od 800 do 1200 kuna, kućni ledomati uglavnom imaju slične karakteristike: spremnici vode najčešće su kapaciteta od jedne do dvije litre, u 24 sata proizvode do 15 kilograma leda, imaju mogućnost pravljenja ledenih oblika vode u tri veličine. Uz to, led se u ledomatu načini značajno brže nego što se zaledi voda stavljena u zamrzivač.

Sudeći po reakcijama vlasnika kućnih ledomata, prednosti su višestruke – ne samo što u kući uvijek ima leda kojim se jednostavno rashladi piće u čaši, od vode i soka do viskija ili bijelog vina, nego leda ima da se “pokriju potrebe” za rashlađivanjem pića na zabavama i proslavama s više ljudi, a tko ima ledomat, u takvim prilikama može i hranu, koja to traži, držati na otvorenom – na ledu, ili, na primjer, voće u zdjelama poslužiti ohlađeno obilnim količinama leda.

I sve više modela hladnjaka nudi se s ugrađenim ledomatima, što, međutim, cijenu ovoga aparata može povisiti i za nekoliko tisuća kuna.

Tko kod kuće nema ledomat, ni samostalni ni ugrađeni u hladnjak, svejedno ima rješenje: u Splitu su, recimo, novost ulični ledomati na kojima se, po principu samoposluživanja, za potrebe privatne “veselice” može kupiti nekoliko kilograma leda za 10-15 kuna.R180 Ledomat[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

By | 2018-03-13T02:07:53+00:00 3. veljače 2016.|Novosti|0 Comments